“Tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj! I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga(Mk 10, 43-44)”

Dan sjećanja na progonstvo i stradanje

U nedjelju, 12. lipnja svetu misu u 11:00 sati u filijalnoj crkvi Duha Svetoga na Bobanovu prikazali smo za sve poginule i prognane Hrvate iz Domovinskoga rata.

To je bio ujedno prvi Dan sjećanja na progonstvo i stradanje Hrvata Bosne i Hercegovine. Velika progonstva i ubijane Hrvata dogodila su se oko sv. Ante.

Posljedice rata vidljive su i velike kako u materijalnom pogledu još više u duhovnom. Mnogo je patnje, boli i tuge još uvijek na licu i srcu onih koji su izgubili svoje najmilije i koji su morali napustiti svoja ognjišta.

Nažalost, ne čini se ništa kako bi nalogodavci i izvršitelji strašnih zločina bili kažnjeni. Na egzistencijalnom području nije se puno učinilo, stoga mnogi su morali poći u inozemstvo kako bi imali kakav takav život dostojan čovjeka.

Neka dobri Bog zaliječi i izliječi naše rane, a neka providi dostojan život u našoj domovini Bosni i Hercegovini.

Župni list 16/2022

O našoj crkvi

Župa Prenj – Dubrave spominje se u maticama davne 1706. godine, tijekom povijesti odvojilo se čak osam župa: Hrasno 1761., Stolac 1863., Klepci 1874. od koje su se kasnije razvile dvije župe: Dračevo tako nazvano od 1970. sa sjedištem u Dračevu, i Čeljevo 1974.; Rotimlja 1917. od koje je cijepanjem 1974. nastala župa Stjepan Krst koja je u posljednjem ratu naviše stradala; Domanovići 1969. i najmlađa Aladinići 1977. godine.

holy bible