“Tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj! I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga(Mk 10, 43-44)”

Proslava Svetkovine Duhova

Svetkovina Duhova proslavljena je 20. svibnja svečanim misnim slavljem, u filijalnoj crkvi Duha Svetoga na Bobanovu Selu, župa Prenj.

Svečanu Misu predslavio je don Stipe Gale, župnik Aladinića, uz koncelebraciju domaćeg župnika don Mile Vidića.

Veliko mnoštvo vjernika ispunilo je crkvu i crkveno dvorište. Osim vjernika Bobanova i Prenja, brojni vjernici su došli i s Aladinića, Domanovića i drugih okolnih župa. Po završetku Euharistijskog slavlja uslijedila je smotra folklora, na kojoj je sudjelovalo šest kulturno-umjetničkih društava.

Domaće kulturno-umjetničko društvo „Naši korijeni“ tom je prigodom proslavilo jubilej 10 godina djelovanja. Uz bosansko kolo i hercegovački bećarac pučko veselje se nastavilo do u kasne popodnevne sate. Za proslavu Duhova, vjernici su se pripremali kroz trodnevnicu.

Prvu večer trodnevnice svetu misu je slavio don Marin Krešić, župni vikar na Gradini, drugu večer don Ante Čarapina, župni vikar u Neumu, a treću večer fra Ivan Pervan, župnik Doljana. Sve tri večeri svetim misama prethodila je krunica i litanije Duha Svetoga, dok je pak, treću večer trodnevnice bila ispovijed za sve vjernike. Pod svetim misama kroz trodnevnicu pjevali su župni zborovi, čitači lijepo čitali, a ministranti posluživali kod oltara. 

Župni list 14/2022

O našoj crkvi

Župa Prenj – Dubrave spominje se u maticama davne 1706. godine, tijekom povijesti odvojilo se čak osam župa: Hrasno 1761., Stolac 1863., Klepci 1874. od koje su se kasnije razvile dvije župe: Dračevo tako nazvano od 1970. sa sjedištem u Dračevu, i Čeljevo 1974.; Rotimlja 1917. od koje je cijepanjem 1974. nastala župa Stjepan Krst koja je u posljednjem ratu naviše stradala; Domanovići 1969. i najmlađa Aladinići 1977. godine.

holy bible