“Tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj! I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga(Mk 10, 43-44)”

Proslava Velike Gospe

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo, u narodu poznatija kao svetkovina Velike Gospe, u drevnoj župi Prenj okupilo se oko tri tisuće vjernika.

Za proslavu Velike Gospe vjernici župe Prenj i okolnih župa pripremali su se kroz molitvu krunice, litanija i svete mise kroz devet dana. Na uočnicu bila je prigoda za ispovijed i procesija sa svijećama te pjevanim litanijama. Na samu svetkovinu Sveta Misa je bila u 11 sati, koju je predvodio don Rajko Marković, župnik i dekan iz Stoca. Ovom prigodom don Rajko je proslavio 40 godina svećeništva. Na početku svete mise don Rajko je kroz par minuta sažeo uspomene svoje Mlade Mise, te Bogu zahvalio na 40 godina služenja Bogu, Crkvi i svome hrvatskom narodu. Prisjetio se mnogobrojnih lijepih uspomena kroz svoje svećeništvo. U propovjedi se don Rajko osvrnuo na ulogu majke, te stavio Gospu kao uzor svima nama u životu. Posebno je pozvao da se neprestano obraćamo te da nikada nije kasno promijeniti svoj život te biti bolji vjernik, bolja majka, baka i sestra, bolji otac, djed i brat. Na kraju svete mise čestitu kroz stihove izrekla je župljanka Ljulja Žilić. Svoju čestitku izrekao je don Rajkov krizmani kum i župnik Rotimlje don Damjan Raguž. Potom je svima zahvalio i don Rajku čestitao župnik don Mile Vidić. U prvom redu čestitao je don Rajku na 40 godina svećeničkog služenja, potom svećenicima koncelebrantima, predstavnicima političkog i kulturnog života, pjevačima koji su skladno pjevali i ministrantima na posluživanju, te svim župljanima koji su u doprinijeli pri organizaciji proslave Velike Gospe. Po završetku misnog slavlja uslijedilo je druženje u dvorištu župne crkve. Don Rajko je počastio vjernike prigodnim domjenkom. Zapjevao se i bećarac i zaigralo kolo, a ministranti su podijelili spomen sličice na ovo slavlje. Veselje se nastavilo u obiteljskim domovima Prenjana koji su se pokazali dobrim domaćinima ugostivši mnogobrojnu rodbinu i prijatelje.

Župni list 14/2022

O našoj crkvi

Župa Prenj – Dubrave spominje se u maticama davne 1706. godine, tijekom povijesti odvojilo se čak osam župa: Hrasno 1761., Stolac 1863., Klepci 1874. od koje su se kasnije razvile dvije župe: Dračevo tako nazvano od 1970. sa sjedištem u Dračevu, i Čeljevo 1974.; Rotimlja 1917. od koje je cijepanjem 1974. nastala župa Stjepan Krst koja je u posljednjem ratu naviše stradala; Domanovići 1969. i najmlađa Aladinići 1977. godine.

holy bible