“Tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj! I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga(Mk 10, 43-44)”

Poziv na izlazak na opće izbore 2018.

U nedjelju, 7. listopada 2018. održat će se opći izbori u Bosni i Hercegovini. U povodu toga važnog događaja naši su nam nad/biskupi,

sa 73. redovitoga zasjedanja BK  BiH (Banja Luka, 13.-14. srpnja 2018.), uputili poruku i pozvali sve katoličke vjernike da iziđu na izbore i izvrše svoje građansko pravo i dužnost.(https://www.md-tm.ba/clanci/poruka-biskupa-bk-bih-uoci-opcih-izbora-u-listopadu-2018-godine)

Iz poruke izdvajamo:

„Biskupi Katoličke Crkve u BiH, svjesni društvene odgovornosti svih kršćana, i u skladu sa socijalnim naukom Crkve, podsjećaju katoličke vjernike, da svi članovi Crkve, osim zakonskih obveza, imaju i moralnu odgovornost za društvo u kojemu žive. Iz te odgovornosti proizlaze stvarne obveze svakoga katoličkog vjernika, da pridonosi poštovanju dostojanstva i prava svake ljudske osobe i napretku društvene zajednice. […] Stoga pozivamo katolike da, kao svjedoci vjere i glasnici nade, odgovorno izađu na naredne opće izbore i po savjesti svoj glas dadnu onima za koje smatraju da će poštovati načela i odgovorno provoditi vrjednote socijalnoga nauka Katoličke Crkve. Uvjereni da sva ljudska nastojanja bez Božje pomoći ne mogu postići željeni mir i napredak u ovoj zemlji, podsjećamo katolike na njihovu trajnu obvezu moliti za sve koji obnašaju i koji će obnašati odgovorne službe u našem društvu s nakanom da ih vrše na opće dobro svih.“

 

Župni list 27/2021

O našoj crkvi

Župa Prenj – Dubrave spominje se u maticama davne 1706. godine, tijekom povijesti odvojilo se čak osam župa: Hrasno 1761., Stolac 1863., Klepci 1874. od koje su se kasnije razvile dvije župe: Dračevo tako nazvano od 1970. sa sjedištem u Dračevu, i Čeljevo 1974.; Rotimlja 1917. od koje je cijepanjem 1974. nastala župa Stjepan Krst koja je u posljednjem ratu naviše stradala; Domanovići 1969. i najmlađa Aladinići 1977. godine.

holy bible