“Tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj! I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga(Mk 10, 43-44)”

Velika Gospa Prenj 2020 Okupila mnoštvo vjernika

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo, u narodu poznatija kao svetkovina Velike Gospe, u drevnoj župi Prenj okupilo se mnoštvo vjernika.

Za proslavu Velike Gospe vjernici župe Prenj i okolnih župa pripremali su se kroz molitvu krunice, litanija i svete mise kroz devet dana.

Zadnje tri večeri devetnice predvodili su don Mate Pehar, mladomisnik, don Gordan Božić župnik Domanovića i fra Velimir Bagavac, župni vikar iz Drinovaca. Na uočnicu bila je prigoda za ispovijed i procesija sa svijećama te pjevanim litanijama.

Na samu svetkovinu Sveta Misa je bila u 11 sati, koju je predvodio don Jozo Gojsalić, ekonom splitsko-makarske nadbiskupije i župnik Donje Sitno. Na kraju misnog slavlja don Mile je zahvalio don Jozi i drugim svećenicima koji su predvodili mise kroz trodnevnicu.

Svećenicima koji su ispovijedali. Potom pjevačima koji su neumorno pjevali sve večeri devetnice, ministrantima, mladima i svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji ovogodišnje proslave Velike Gospe. Na poseban način zahvalio je hodočasnicima koji su pješke kroz devet dana dolazili na pobožnosti. Po završetku misnog slavlja uslijedilo je druženje u dvorištu župne crkve. Veselje se nastavilo u obiteljskim domovima Prenjana koji su se pokazali dobrim domaćinima ugostivši mnogobrojnu rodbinu i prijatelje. 

Župni list 14/2022

O našoj crkvi

Župa Prenj – Dubrave spominje se u maticama davne 1706. godine, tijekom povijesti odvojilo se čak osam župa: Hrasno 1761., Stolac 1863., Klepci 1874. od koje su se kasnije razvile dvije župe: Dračevo tako nazvano od 1970. sa sjedištem u Dračevu, i Čeljevo 1974.; Rotimlja 1917. od koje je cijepanjem 1974. nastala župa Stjepan Krst koja je u posljednjem ratu naviše stradala; Domanovići 1969. i najmlađa Aladinići 1977. godine.

holy bible