Business is booming.

Sveto Trodnevlje u župi Prenj

242

Župa sv. Mihovila Prenj svečano je proslavila sveto trodnevlje i Vazam u župnoj crkvi sv. Mihovila Arkanđela u Prenju i filijalnoj crkvi Duha Svetoga na Bobanovom Selu.

Obredi Velikog tjedna bili su u obadvije crkve.

Sveto trodnevlje je započelo svečanim misnim slavljem Večere Gospodnje u župnoj crkvi u Prenju, a potom u filijalnoj crkvi na Bobanovom Selu. Euharistijsko slavlje svojim skladnim pjevanjem popratili su zborovi mladih, koji su uložili dosta truda, volje i vremena kako bi svi ovi dani bili popraćeni lijepim i skladnim pjevanjem. Osim zborova ljepoti liturgijskih slavlja doprinijeli su mnogobrojni ministranti i čitači koji su uvijek bili na raspolaganju za sve što je bilo potrebno.

Kako tradicija i nalaže na Veliki Četvrtak bio je obred pranja nogu. Po uzoru na Isusa Krista i Crkva na taj način želi osvijestiti svoju zadaću služenja drugima.  Ove godine kao apostoli bili su naši srednjoškolci njih dvadeset i četiri, dvanaest u Prenju, a dvanaest na Bobanovom Selu. Po završetku euharistijskog slavlja uslijedio je prijenos Svetog Otajstva i klanjanje. Vjernici su ostali u tišini i klanjati se Presvetom Sakramentu.

Na Veliki Petak bili su obredi Velikog Petka koji se sastoje iz tri dijela. Služba riječi, klanjanje i ljubljenje križa i Svete Pričesti. Na obadva mjesta muka je bila pjevana, narod je u pobožnosti i s vjerničkom ozbiljnošću pratio obrede i sudjelovao u klanjanju i ljubljenju križa.

Unatoč lošem vremenu obredi Velike Subote započeli su paljenjem i blagoslovom ognja. Potom se nastavilo s pjevanjem Hvalospjeva Uskrsnoj svijeći, te čitanjima, Euharistijom i na kraju blagoslovom hrane koju su vjernici donijeli i prema običaju po povratku u svoje obitelji blagovali i tako se omrsili, to jest prekinuli korizmeni post.

Na sam dan Uskrsa slavljene su dvije svete Mise. Uskrsnu radost uzveličali su i četvero novokrštenika, koji su toga dana sakramentom krštenja postali članovi Crkve. Nakon Svetih Misa uslijedilo je čestitanje uskrsa i tradicionalno tucanje uskrsnim jajima.