Business is booming.

Ministranti

415

Riječ ministrant dolazi od latinske riječi ministrare što znači služiti, posluživati. Njihova služba je iznimno odgovorna. Ministranti su najbliži suradnici župnika u liturgiji. Oni poslužuju kod oltara za vrijeme svete mise. Pripremaju sve što je potrebno za svetu misu i ostale liturgijske čine. Osim liturgijskih čina, ministranti trebaju biti na raspolaganju i ostalim potrebama župne zajednice.

Ministrantski zbor naše župe sastoji se od dvije grupe. Prva grupa ministranata je u župnoj crkvi u Prenju i ona broji 11 članova, druga grupa je u filijalnoj crkvi na Bobanovom koja broj oko 30 ministranata. Redovito imamo ministrantske susrete svake subote. Redovito sudjelujemo na raznim aktivnostima župe i biskupije.

Dobrog ministranta moraju resiti ove osobine:

  1. Revnost za slavu Božju. Tko hoće biti ministrant ne smije ga voditi želja za isticanje. Nego iskrena nakana da doprinese uzvišenosti i ljepoti službe Božje. Sve što god radi neka bude na veću slavu Božju.
  2. Poslušnost i poniznost. Dobar ministrant je poslušan u svemu. Spremno i bez mrgođenja prihvaća svaku obavezu. Neće u posluživanju tražiti da sebe istakne, jer zna da i najmanjom službom slavi Boga.
  3. Čistoća duše. “Na goru gospodnju smije uzaći samo onaj u koga su ruke čiste i srce nedužno”. Poslužitelj oltara mora nastojati da bude svet. Zato će se ministrant čuvati svakog grijeha, a ako teže sagriješi čim prije čisti dušu u ispovijedi.
  4. Strahopoštovanje. Ne samo prema Bogu. Već i prema svemu što je povezano sa službom Božjom ministrant treba osjećati najdublje štovanje. Nadasve prema Isusu u svetohraništu.
  5. Urednost i točnost. Ako se igdje mora držati red i točnost, potrebno je kod mise. Ministrant ne smije dopustiti da se na njega čeka. Svoju službu ima obavljati savjesno. Sve što je za slavu Božju mora biti za nj veliko i važno.
  6. Prijateljstvo. Među ministrantima treba vladati duh bratske ljubavi i povezanosti. Nitko ne smije biti zapostavljen. Dobro je kada prijateljstvo iz crkve prenesemo na ulicu i kućama. Lijepo je ako se nastavimo družiti i izvan crkvenog prostora.
  7. Marljivost. Poslužitelji oltara moraju biti najvrjedniji učenici u školi, a napose u vjeronauku. Izvan crkve trebaju čitati vjerske knjige i časopise.

Dužnosti ministranata:

Svi ministranti jedne župe sačinjavaju ¨zbor ministranata¨. U ¨zbor¨ može biti primljen svaki dobar dječak koji ima pravu nakanu; služiti na veću slavu Božju.

  • redovito i točno sudjelovati u službi Božjoj i na sastancima,
  • doći barem desetak minuta prije mise  kako bi se pripremio za ministriranje. (Uredno obučen, počešljan, čiste odjeće, ruku i obuće.)
  • prije i poslije mise obaviti molitvu. Pobožno i sabrano obavljati svoju službu kod oltara.
  • pristupiti što češće sv. pričesti.
  • čuvati i spremati ministrantsko odijelo. Isto tako spremati i čuvati sve crkvene predmete; stavljati ih na određeno mjesto.
  • ispričati svaki izostanak od mise ili sastanka. Ako je spriječen da poslužuje, neka misli o zamjeni.