Business is booming.

Proslava Dana trebinjsko-mrkanske biskupije

162

Svršetak mjeseca rujna i prekrasan sunčan dan sigurno su pripomogli da se ove godine mnoštvo naroda slije u trebinjsku stolnicu na Dan Trebinjsko-mrkanske biskupije

u povodu liturgijske proslave njezina zaštitnika sv. Mihovila arkanđela, predvodnika vojske nebeske.
Ta je svetkovina ove godine proslavljena u nedjelju 30. rujna u trebinjskoj katedrali Male Gospe u 12 sati. Svetu Misu predvodio je msgr. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, a koncelebrirali su gotovo svi svećenici Trebinjske biskupije iz petnaest njezinih župa. Velik broj hodočasnika stigao je autobusima koje su predvodili njihovi župnici, a drugi dio prispio je osobnim automobilima ne samo iz Trebinjske biskupije, nego i s područja Dubrovnika i okolice koji su svojim korijenima vezani uz ovaj hercegovački kraj i dan, tako da mnogi nisu mogli ući u katedralu, nego su sabrano pratili svetu Misu ispred crkve.


Don Ivo Šutalo, katedralni župnik i biskupski vikar za Trebinjsku biskupiju, na početku slavlja pozdravio je biskupa Ratka, dekane don Ivicu iz Neuma i don Rajka iz Stoca i sve svećenike, bogoslove i časne sestre, a poseban je pozdrav uputio predstavnicima Eparhije Zahumsko-hercegovačke i primorske koje je predvodio novoposvećeni vladika gospodin Dimitrije Rađenović kojemu je ujedno i čestitao prošlonedjeljno rukopoloženje i ustoličenje i zaželio Božji blagoslov u njegovoj novoj apostolskoj službi.
Liturgijsko pjevanje, misna čitanja, molitvu vjernika i ministriranje ove godine preuzela je župa Prenj na čelu sa svojim župnikom don Milom Vidićem. Glavni liturgijski ceremonijar bio je don Pero Miličević, dok je stolački bogoslov Stanko Pažin, karmelićanin, bio u ulozi kadioničara i čitača.
Biskup Ratko u početku je zahvalio župniku organizatoru i svim svećenicima i hodočasnicima, sudionicima ovoga biskupijskoga slavlja, napose je pozdravio nedavno rukopoložena arhijereja Dimitrija i njegovu pratnju i zaželio da i njega i sve svećenstvo, monaštvo i narod pravoslavni ove Hercegovačko-zahumske eparhije prati moćan zagovor sv. Mihaela arkanđela, kojega jednako štuje i jedna i druga Crkva. U svojoj homilijskoj riječi biskup je istaknuo jednu od velikih oznaka Mihovila arkanđela: borbenost! On se svojom nebeskom moći, od Boga darovanom, i osobnom odlučnošću zauzeo protiv Luciferova zla uperena na Boga, na dobre anđele i na ljude. Uhvatio se u koštac s Luciferovcima koji su se Bogu usprotivili i nisu mu htjeli služiti, nego su Ga htjeli s Njegova vječnog Prijestolja oboriti. Njegovo nebesko ime “Mi-ha-El = Tko-je-kao-Bog” trebalo bi stalno odjekivati u svima nama, potaknuo je biskup Ratko, kako bismo se i sami mogli Bogu pokloniti i pokorno mu služiti u svome svakodnevnom životu, upravo onako kako mu je vjerno i smjerno služio sv. Mihovil arkanđeo. A boriti se vatreno i žarko protiv svake luciferske oholosti i zla kojim se Sotona nabacuje na nas izvana.
I Gospodin je Isus pokazao takvu uzornu borbenost i u pustinji kada ga je napasnik napastovao, i u Cezareji Filipovoj kada je iz Petrovih usta čuo riječi koje ga odvraćaju od volje Oca nebeskoga, i u Getsemaniju u agoniji ili samrtnoj borbi kada se još žarče molio Ocu nebeskomu da ne popusti u vršenju Njegove svete volje i na Kalvariji kada mu je đavao govorio na usta neprijatelja da siđe s križa pa će mu vjerovati! Isus je ostao ustrajan i borben do kraja. Takva treba biti i njegova Crkva, Mistično Tijelo njegovo. “Neka nas sv. Mihovil pomogne i neprestano s neba zagovara kako bismo u tome i uspjeli”, rekao je biskup.
Prenjski je zbor na kraju svete Mise u znak zahvalnosti trojedinom Bogu predvodio himan “Tebe Boga hvalimo”, a cijela crkva pjevala. Župnik je don Ivo zahvalio biskupu, dekanima, svim svećenicima, a napose prenjskoj župi za animiranje Misnoga slavlja, te svim vjernicima i hodočasnicima koji su svojim sudjelovanjem – pjesmom i molitvom – uzveličali zajedničku svetkovinu sv. Mihovila arkanđela kao i liturgijski Dan Trebinjske biskupije. Nakon biskupova blagoslova i otpjevane završne pjesme brojni su vjernici ostali još u crkvi kako bi izvršili svoj privatni zavjet i posebno Bogu, po zagovoru sv. Mihovila, zahvalili za tolika dobročinstva i ljubav koje neprestano u svom svakodnevnom životu osjećaju.
Na uočnicu, u subotu 29. rujna u 20 sati, u katedralnoj crkvi u Trebinju održan je 12. orguljski koncert u čast sv. Mihovila arkanđela u izvedbi renomirane orguljašice Josipe Leko iz Splita. Orguljski koncert jedinstven je glazbeni događaj za grad Trebinje koji se svake godine održava u katedralnoj crkvi za sve ljubitelje orguljske glazbe ali i klasične glazbe u cjelini. Neka sv. Mihovil, zaštitnik Trebinjske biskupije, uvijek bdije nad njezinim svećenicima i vjernicima, prati ih svojim nebeskim zagovorom kako bi ostali vjerni Kristu, ljubili svoju svetu Crkvu, te svojim životom svjedočili svoju kršćansku vjeru.

Župnik je pozvao biskupa Ratka i vladiku Dimitrija te sve svećenike u župnu kuću na prigodno čašćenje i bratski razgovor.

Izvor: Kium