Business is booming.

Obavijest vjernicima

124

Braćo i sestre, dragi župljani, hvaljen Isus i Marija! Mi vaši župnici, ispovjedničke skupine naših susjednih župa:

Domanovića don Gordan Božić, Prenja don Mile Vidić, Aladinića don Stipe Gale, Rotimlje i Stjepan Krsta don Pero Pavlović i Stoca don Rajko Marković, nakon zajedničkog dogovora obraćamo vam se opet sljedećim porukama:

  1. Svakim radnim danom (i nedjeljama naravno) govorimo svete Mise na vaše nakane i u svaku sv. Misu uključujemo čitavu župu, sve žive i mrtve i sve vaše potrebe i želje, pa preporučamo da i vi u to vrijeme, ukoliko ste u mogućnosti, budete tih 20-ak minuta sjedinjeni u molitvi i mislima sa svima nama, tako da čitava župa bude uronjena u Kristovu žrtvu na oltaru, po rukama župnika zajedno u molitvi za spas našega naroda i naše župe u ovoj sadašnjoj kušnji.
  2. Blagovijest, 25. ožujka, Svetkovina kad je anđeo Gabrijel u Nazaretu navijestio Blaženoj Djevici Mariji da će začeti i roditi sina Božjega po Duhu Svetom: „Anđeo Gospodnji navijestio Mariji….“, to je molitva Pozdrava Anđeoskoga koju moli čitav katolički svijet tri puta u danu. Sjedinimo se od sutra u podne svaki dan dok traje ova „kušnja“ u molitvi Pozdrava Gospina. Svećenik će točno u podne, svaki dan iz župe predmoliti Anđeo Gospodnji…, a vi u svojim kućama ili bilo na kojem mjestu gdje se nađete, u autu, na poslu, na putu, u kući… zastanite i izmolite: Anđeo Gospodnji, tako da čitava župa bude ujedinjena u ovoj sveopćoj molitvi i da u tom trenutku svi budemo zajedno. A poslije molitve „Anđeo Gospodnji“ svi ćemo zajedno izmoliti Molitvu Pape Franje, Djevici Mariji, Zdravlju Bolesnih, da se zaustavi pandemija koronavirusa. S obzirom da je Papa Franjo u prošlu nedjelju, 22. ožujka, pozvao sve kršćane da na svetkovinu Blagovijesti zajednički izmole Očenaš u 12 sati na ovu nakanu, sutrašnju molitvu u podne i mi započnimo molitvom Oče naš.
  3. Pred nama je petak, dan Muke Isusove. Do sada smo imali običaj svakog petka imati Križni put, pa ćemo tako i nastaviti. Svećenik će u isto vrijeme imati Križni put u župnoj crkvi, a vi molite u svojim obiteljima u isto vrijeme i kroz pola sata, koliko traje Križni put, te tako budimo sjedinjeni, čitava župa sa župnikom, u molitvi i razmišljanju o Muci i smrti Isusovoj.
  4. Neka nam ove zajedničke molitve pomognu da lakše prebrodimo ovo stanje i da osjetimo da nismo sami nego da smo svi zajedno, a Bog s nama.
  5. Večernju molitvu prepuštamo vama samima da u obiteljskoj zajednici imate zajedničku molitvu, jer Isus kaže: Gdje su dvojica ili trojica sabrani u molitvi u ime moje, tu sam i ja s njima. Molimo, što tko želi: Gospinu krunicu, Gospine litanije, Krunicu Božanskoga milosrđa, Očenaše i preporuke, molitve iz molitvenika…. Koja obitelj što izabere to neka moli. Svaka je molitva dobra i ima trajnu vrijednost.
  6. Još jedna napomena: Crkva nam daje dozvolu, što je i sveti Otac papa već objavio, da se u ovakvim situacijama možemo sami pokajati i obaviti svetu ispovijed za sve svoje grijehe i velike i male i izmoliti savršeno kajanje: Kajem se od svega srca što uvrijedih Boga najveće i najmilije dobro….. i uz savršeno kajanje sve nam Bog prašta i velike i male grijehe, a kad se ukaže prilika onda ćemo obaviti sakramnetalnu svetu ispovijed pred svećenikom. Također, Crkva nam daje dozvolu u ovoj situaciji da možemo obaviti svaki dan i duhovnu svetu pričest, za koju preporučujemo izmoliti molitvu koju je odabrao Papa Franjo:

Molitva za duhovnu pričest po preporuci Pape Franje

Moj Isuse, vjerujem da si stvarno prisutan u Presvetom olrarskom sakramentu. Volim te iznad sveg I želim te u svojoj duši. Kako te sada ne mogu sakramentalno primiti, barem duhovno dođi u moje srce. Kao već pristigloga, grlim Te I ujedinjujem se s Tobom. Ne dopusti mi da se ikada odvojim od tebe. Amen

  1. Kad prođu ova vremena, a nadamo se da hoće zato se i molimo, onda ćemo se opet nastaviti pričešćivati svetom hostijom, kao smo i naučili. Evo vidite braćo i sestre, da su Bog i Crkva uvijek s nama, u svim našim životnim poteškoćama pa tako i u ovoj. Bogu hvala!
  2. Oglase za Cvjetnicu i za sljedeći tjedan objavit ćemo u subotu na našim portalima i pročitati u nedjelju na svetim Misama, koje smo najavili prošle nedjelje.
  3. Molimo vas, držite se odgovorno i savjesno svih uputa koje nam svakodnevno šalju, preko društvenih medija, nadležne institucije i crkvene i civilne.
  4. Uvijek i u svakom trenutku i dalje vam stojimo na raspolaganju, a sv. Mise možete naručivati i telefonom za određeni termin i bilo što ako imate pitati slobodno pitajte telefonom, a brojeve naših telefona znadete.
  5. Do sljedećeg javljanja, na sve vas zazivamo obilje Božjeg blagoslova, želimo vam dobro zdravlje duše i tijela i sve vas blagoslivljamo: U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen!

Vaši župnici i duhovni pastiri

Molitva pape Franje Djevici Mariji, Zdravlju bolesnih, u opasnosti od korona virusa

Marijo, ti bez prestanka sjajiš tijekom našeg putovanja kao znak spasenja i nade. Povjeravamo ti sebe, Zdravlje bolesnih, koja si kraj Križa bila blizu Isusove patnje, čuvajući čvrstom svoju vjeru. Ti, „Spasiteljice naroda Rima“ znaš što nam je potrebno i vjerujemo da ćeš osigurati sve što nam treba tako da se, kao i u Kani Galilejskoj, radost i slavlje mogu iznova vratiti nakon ovog trenutka kušnje. Pomozi nam, Majko Božje Ljubavi, da se suobličimo Očevoj volji i da činimo sve što nam Isus govori, On koji je preuzeo naše patnje na sebe, ponio naše boli, da bi nas po Križu doveo do radosti Uskrsnuća. Tražimo utočište pod tvojom zaštitom, o sveta Majko Božja. Ne preziri naše vapaje – nas koji smo stavljeni na kušnju – i izbavi nas od svake opasnosti. O slavna i blagoslovljena Djevice! Amen