Business is booming.

Pohod štićenika Caritasa našoj župi

245

Na petu korizmenu nedjelju, koja se u tradiciji naziva i gluha, osobe s posebnim potrebama iz Caritasovih radionica Nazaret,

Emanuel i Betlehem bile su u župi svetog Mihovila arkanđela u Prenju. Te nedjelje, župnik don Mile Vidić, zajedno sa svojim župljanima, bio je domaćin izložbe radova osoba iz navedenih radionica. Kako župi Prenj, čije se ime spominje u maticama još davne 1706. godine, pripada i Bobanovo naselje, koje joj je pripojeno 2017. godine, Nazarećani, Emanuelci i Betlehemci sa svojim instruktorima, bili su nazočni najprije na Misi u crkvi u Prenju, a zatim i na Bobanovom. Po već uhodanoj praksi s njima je bio i ravnatelj Caritasa don Željko Majić, koji je propovijedao na svetim Misama te nazočne vjernike upoznao s ovim posebnim mladićima i djevojkama koji su angažirani u Caritasovim, za njih, prilagođenim radionicama.

Na svetoj Misi u Prenju, na simpatičan i simboličan način, gostima iz Mostara riječ dobrodošlice uputio je župljanin Mihovil, mladić s Down sindromom, koji aktivno ministrira i pomaže župniku kod oltara. Oslanjajući se na evanđelje Pete korizmene nedjelje, don Željko je govorio o ženi zatečenoj u grijehu, za koju su farizeji i pismoznanci tražili da se kamenuje. Pozvao je sve okupljene vjernike da umjesto kamena koji svi često držimo u rukama, želeći ga usmjeriti prema drugima, radije stisnutu šaku stavimo na prsa, tražeći oprost za svoje grijehe. Stav poniznosti, naglasio je don Željko, jedini je stav s kojim trebamo doći pred Gospodina.

Nakon obje Mise okupljenim vjernicima su ponuđene rukotvorine u kojima, prema svojim sposobnostima, sudjeluju osobe s posebnim potrebama. Potaknuti i od župnika don Mile i od don Željka, mnogi su vjernici zastali u razgledavanju ponuđenih ručnih radova i u kupnji. Sav utržak koji se uprihoduje na ovakvim izložbama koristi se za kupnju radnog materijala s kojim se dalje izrađuju novi posebni i originalni radovi.Vrijedne ruke domaćica i mladih iz ove župe pobrinule su se i za ručak koji je upriličen u župnoj dvorani u Prenju. Dan je završio u zajedništvu i dobrom raspoloženju na Buni, gdje je nakon kave, svatko krenuo svojoj kući.