Župa Sv. Mihovila Prenj

Proslava Velike Gospe u Prenju

111

U Prenju je zaštitnik župe sv. Mihovil arkanđeo, a Velika je Gospa druga zaštitnica. Kao i dosadašnjih godina za proslavu Gospojine kao duhovna priprava prethodila je devetnica, kroz devet dana svaku večer krunica, litanije i Sveta Misa u dvorištu prekrasnog ambijenta crkve sv. Mihovila.

U trodnevnici svete mise su predvodili don Ivan Marčić i don Tomislav Rajič, a uočnicu don Mile. Na devetnicu su mnogi dolazili pješke iz okolnih župa, neka im Gospodin po zagovoru Blažene Djevice Marije usliši njihovu žrtvu i njihove molitve.

Svečanu Svetu Misu na dan Velike Gospe pred više stotina vjernika predvodio je don Gabrijel Pavlović, mladomisnik. Na proslavi sudjelovali su župnici don Gordan iz Stoca, don Pero iz Rotimlje i Stjepan Krsta, don Tomislav iz Domanovića, don Slaven i don Ivan s Bune, don Marinko iz Osla. Naroda je bilo iz svih okolnih župa pa i šire. Pjevao je župni zbor, čitanja su čitali čitači, a kod oltara posluživali ministranti.

Na kraju Svetoga Misnoga slavlja župnik don Mile zahvalio je svima na sudjelovanju i pomaganju pri proslavi Gospojine u Prenju. Posebno se zahvalio svećenicima koji su ispovijedali i predvodili Svete Mise trodnevnice i mladomisniku na predvođenju središnje Svete Mise.

Potom se zahvalio zboru, ministrantima, svima koji su pomogli od čišćenja, kićenja, ozvučenja.