Business is booming.

Maria fest Sarajevo

126

Četvrti festival duhovne glazbe Marijafest BiH koji je ove godine okupio 11 glazbenih skupina iz Vrhbosanske nadbiskupije, kao i biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan održan je u Nadbiskupijskom

centru za pastoral mladih (NCM) Ivan Pavao II. u Sarajevu.

Susret je započeo Svetom misom koju je predvodio don Mile Vidić, župnik župe sv. Mihovila Arkanđela, Prenj uz koncelebraciju prof. dr. Šime Maršića, ravnatelja Centra, p. Siniše Štambuka, ravnatelja Radia Marije, don Ilije Orkića, župnika župe sv. Ane iz Radunica i Stjepana Didaka, župnog vikara župe Prozor. U prigodnoj propovijedi, na Misi koju su glazbeno animirali mladi članovi glazbenog sastava Spes iz Žepča, don Mile pozvao je mlade da zajedno razmišljaju o tri kreposti. Krepost umjerenosti, hrabrosti i ustrajnosti. Jedna glavna vrlina čovjeka je umjeren biti.

Na kraju Svete mise, nazočnim glazbenim sastavima, obratio se i Josip Milanović, projekt koordinator Centra za mlade Ivan Pavao II. koji se zahvalio svim mladima na dolasku i želji da i ove godine podrže festival duhovne glazbe Marijafest BiH. Nakon svete mise uslijedila je glazbena radionica za sve sudionike festivala koju su i ove godine predvodili Marija i Davor Stipić, glazbenici i dugogodišnji prijatelji Centra za mlade Ivan Pavao II. Kako je prošle godine na radionici osmišljen tekst i glazba za himnu Marijafesta BiH pod nazivom Marijo Majko, sudionici festivala i ove godine su u prvom dijelu radionici naučili himnu s kojom su zatvorili festival. U drugom dijelu radionice, svi glazbeni sastavi koji su sudjelovali na festivalu podijeljeni u nekoliko skupina, imali su zadatak napraviti instrumente od raznih materijala kao što su veliki čavli, komadi metala, drveta, čaša i zrnaca te kroz igru stvoriti ritamsku podlogu za jednu duhovnu pjesmu.

Nakon radionica, uslijedio je festival koji je i ove godine bio revijalnog karaktera a koji su vodili djelatnici Centra za mlade Ivan Pavao II., Minja Todorović i Josip Milanović. Prije revijalnog dijela festivala, nazočne izvođače, ali i publiku iz mnogih župa pozdravili su prof. dr. Šimo Maršić i p. Siniša Štambuk koji su se još jednom zahvalili svim sastavima koji su došli pokazati svoje glazbeno znanje te tako pokazali povjerenje organizatorima i još jednom im poželjeli sretan i blagoslovljen nastup.

Priliku da festival otvore, imali su članovi dječjeg zbora Ljiljani sv. Ante iz Žepča, koji su se predstavili pjesmom Majci radosti najveće. Nakon mladih iz Žepča, uslijedio je nastup zbora mladih župe Presvetog srca Isusova iz Prozora koji su se prvi put predstavili na festivalu Marijafest BiH.

Njihova predivna izvedba pjesme Zaštiti me majko, izazvala je veliko oduševljenje nazočnih u sportskoj dvorani Renovabis u kojoj se održao četvrti po redu festival duhovne glazbe. Priliku da svoje glazbene talente pokažu na festivalu imali su i mladi predstavnici Mostarske-duvanjske biskupije, članovi vokalno instrumentalnog sastava VIS Providenza iz Mostara koji se već tri godine pojavljaju na ovom festivalu.

Ovogodšinja izvedba pjesme Pristupite mome oltaru ostat će dugo u sjećanju članovima ovog glazbenog sastava koji broji 12 članova. Nakon predstavnika Mostarsko-duvanjske biskupije, uslijedio je nastup i glazbenog sastava župe sv. Ane iz Radunica koji su otpjevali predivnu marijansku skladbu- Oprosti Majko.

Peta glazbena skupina koja se predstavila na festivalu stigla je iz Brankovića, iz župe sv. Ivana Krstitelja koja broji 20 članova, od kojih je njih 10 nastupilo na festivalu duhovne glazbe Marijafest BiH s pjesmom Prečisto srce Marijino.

Veliko oduševljenje nazočne publike u sportskoj dvorani izazvao je i nastup najmlađih članova festivala Marijafest BiH, nastup dječjeg zbora Anđeli iz Balegovca, koji postoji već 5 godina i broji 12 članova. Na četvrtom festivalu predstavili su se pjesmom Tko li je nebeska djevica? Nakon čega je uslijedio nastup Mladih vareških tamburaša koji su uz pratnju tamburica izveli prekrasnu pjesmu Krist na žalu.

Slušatelji koji su pratili uživo festival putem valova Radija Marije, baš kao i nazočna publika u prostorijama Centra za mlade Ivan Pavao II. sigurno nije ostala ravnodušna na izvođenje pjesme Molitva Ave Mari akoju su izveli članovi glazbenog sastava Radija Marije BiH, sastava koji djeluje već 26 godina. Dirljivu i emotivnu interpretaciju pjesme Obećana djevica donijeli su i članovi zbora mladih Spes koji su acapella verzijom izmamili suze nazočne publike ali i gromoglasni pljesak po završetku svog nastupa.

Pretposljedni nastup na festivalu duhovne glazbe Marijafest BiH imali su i članovi zbora mladih župe sv. Mihovila iz Prenja koji su se premijerno predstavili na festivalu s pjesmom Oči u oči.

Najveći pljesak zaslužili su članovi benda Emaus, benda Udruge katoličkih studenata koji su svojom izvedbom pjesme Djeluj kroz mene, rasplesali nazočne publiku i uz odličnu interpretaciju zaključili revijalni dio programa festivala. 

U znak zahvalnosti na sudjelovanje, ali i povjerenju koje godinama pokazuju organizatorima festivala, svim sudionicima uručene su i zahvalnice nakon čega je uslijedila završna točka festivala, himna Marijo Majko koju je izvelo 180 izvođača iz 11 glazbenih sastava koji su se predstavili na četvrtom po redu glazbenom festivalu Marijafest BiH, prenosi mrežna stranica mladicentar.org. (kta)