Business is booming.

Svečano proslavljen sv. Mihovil u Prenju

217

PRENJ – U župnoj crkvi u Prenju 29. rujna svečano je proslavljen sv. Mihovil, nebeski zaštitnik ove župe. Svečano misno slavlje u nazočnosti okupljenih vjernika i hodočasnika

iz drugih okolnih župa predvodio je don Slaven Ćorić, župnik župe Blagaj-Buna. U koncelebraciji je bio župnik domaćin, don Mile Vidić, biskupski vikar za Trebinjsko-mrkansku biskupiju don Ante Luburić te okolni župnici u veliku broju. Slavlje je uljepšao mješoviti župni zbor, a nekolicina djece i odraslih u narodnoj nošnji dali su poseban ures ovome svečanom danu.
Prije početka svete Mise svećenici i vjernici izmolili su molitvu arkanđelu Mihovilu a zatim je don Slaven započeo svetu Misu.

U homiliji koju je uputio okupljenima kazao je kako je Bog načinio anđele i arkanđele lijepe, odnosno mi ih takvima zamišljamo. A lijepi su onoliko koliko su sveti. Tako će i naša duša u nebu biti toliko lijepa koliko bude sveta. Ono što je najsvetije to je i najljepše, zbog toga je Blažena Djevica Marija najljepša od svih. Trudimo se u ovome životu postići svetost za nebo. Nitko se od nas nije rodio svet, nikome se ta svetost ne će nametnuti, nego je svojim načinom života postižemo. Ne traži se od nas nešto nemoguće, isposnički i pustinjski život ili mučenički život. Isus zna da mi nismo sposobni nositi tako teška bremena i teške križeve. Od nas se traži da samo obavljamo svoje svakodnevne dužnosti i da činimo onoliko koliko smo sposobni. Mihael, Mihovil, znači “tko je kao Bog” – Bog je iznad svega. Arkanđeo Mihovil prizivao je Božje ime, slavio Boga. Stoga je i svatko od nas pozvan upravo poput arkanđela Mihovila biti glas Božji na ovome svijetu, a ne glas koji će psovati ime Božje, dozivati zlo, bogohuliti, klevetati. Nastojmo, utječući se sv. Mihovilu, ostati povezani s Bogom, jedinom Istinom i radošću života, kako bismo zaslužili život vječni.

Don Mile je na kraju misnoga slavlja pozdravio vjernike i sve prisutne svećenike. Istaknuo je kako se do sada u župi mnogo toga uradilo, trenutačno se uređuje unutrašnjost župne crkve. Uređeni su zidovi crkve a sada slijedi oltar i oltarište. Zahvalio je svima koji sebe ugrađuju u ovu župu da ovo ne bude samo lijepa crkva od kamena nego živa Crkva u ovoj župi. Proslavi je prethodila trodnevnica od 26. do 29 rujna s pobožnošću i svetom Misom.

Izvor: CNAK.BA